brusnica-3

Brusnica je voće koje ima nisku kaloričnost i biljka koja spada u rod Vaccinium, porodice Ericaceae srodnik borovnice. Među najzastupljenijim je američka (Vaccinium macrocarpon) i europska (Vaccinium vitis-idaea). Brusnica je grm s čvrstim tamnozelenim listovima i bijelim ili svjetloružičastim cvjetovima. Ova biljka je otporna na hladnoću pa može izdržati i temperaturu do -40°C te je stoga moguće naci i u hladnijim predjelima sjeverne hemisfere. Za rast brusnica zahtjeva kiselo i vlažno tlo. Najviše se uzgaja u Sjevernoj Americi. Plod brusnice je crvena, tvrda bobica koja se može jesti svježa, sušena ili kuhana. Brusnica može trajati i više od 30 godina.

Sastav brusnice

Brusnica je prirodni antibiotik i sadrži minerale, vitamine A i C, kalij i biljna vlakna. Crvena tvrda bobica je bogata Vitaminom C i ima kiseo okus. Veoma je ljekovita biljka i djeluje kao antioksidans, ima antibakterijsko, antiseptičko, protuupalno i diuretsko djelovanje. Ljekoviti dijelovi su plod i list brusnice.

 • Plod brusnice sadrži flavonoide, organske kiseline, ugljikohidrate, PAC, antocijane.
 • List brusnice se koristi za pravljenje čaja, a od plodova brusnice se pravi sok. Ostali proizvodi koje možemo praviti od brusnice, jesu džem od brusnice, sušene brusnice, brusnica u obliku praha kao dodatak ishrani
brusnica

Tabela 1. Nutritivni sastav 50 grama svježih plodova brusnice

Naziv: Količina:
Kalorija26
Proteini0,27 g
Masti0.08 g
Ugljikohidrati6.5 g
Šećer2.32 g
Vlakna2 g
Vitamin C7.5 mg
Kalij (K)48 mg
Magnezij (Mg)3.4 mg
Kalcijum (Ca)6 mg
Fosfor (P)5 mg
Nutritivni sasav u 50 g brusnice

Pored navedenog brusnice sadrže natrij, cink, željezo, vitamine A, E, K i B skupine (tiamin, niacin, riboflavin, piridoksin).

Ljekovito djelovanje brusnice

Ako se koristi na ispravan način i ispravnom obliku, brusnica ima mnoga ljekovita svojstva kojima:

 • Pomaže kod infekcije mokraćnog sistema
 • Smanjuje edem
 • Jako dobro utiče na prostatu
 • Spriječava bolesti desni
 • Jača imunitet
 • Jača mikrobiološku floru želuca i crijeva
 • Pomaže kod dispepsije, naročito uzrokovanom Helicobacter pylori
 • Snižava razinu holesterola
 • Pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
 • Pomaže kod reume i gihta
 • Smanjuje razinu šećera u krvi
 • Poboljšava kvalitet kose, kože i noktiju
 • Utiče pozitivno na zdravlje očiju

Mokraćni (Urinalni) sistem

Ranije je bilo poznato da brusnica ima pozitivno djelovanje na infekcije zbog toga što ima sposobnost djelovanja na pH vrijednost urina i hipurnu kiselinu, koja ima antibakterijsko djelovanje, međutim u novijim istraživanjima se pokazalo da je stvar u anti-adhezijskom uticaju. Smatra se da su najbitniji elementi brusnice kondenzirani ili proantocijanidni tanini i fruktoza koji onemogućavaju lijepljenje Ešerihija Koli (Escherichia coli) za ćelije urinarnog trakta na način da se vežu na fibrinogene niti E. coli. Pored ovih osobina, brusnica ima mogućnost ispiranja bakterija te na taj način onemogućava njihovo nastanjivanje ili kolonizaciju u mokraćnom sistemu.

Istraživanjem se pokazalo da sok od brusnice, svakodnevnim konzumiranjem, smanjuje mogućnost napredovanja infekcija mokraćnog sistema a samim time i upotrebu antibiotika.

Bitno je skrenuti pažnju na to da se brusnica ne preporučuje kao jedini lijek u slučaju već nastale infekcije nego su preporuke korištenja brusnice kao prevencija ponavljanja infekcije.

cranberries gf9f2572c2 640

Zdravlje zubi

Zubni plak (naslaga) može nastati i koagregacijom gram negativnih bakterija u ustima. Brusnica sadrži supstancu, nazvanu NDM, koja smanjuje koagregaciju i samim ti sprečava stvaranje zubnog plaka. Najčešći uzročnik paradentoze i krvarenja desni jeste upravo zubni plak.

Bakterije koje dominiraju u stvaranju zubnog plaka jestu Streptococcus mutan, pored brojnih drugih bakterija, ujedno su otporne na slinu i  ne mogu se ukloniti zubnom četkicom.

Kardiovaskularni sistem

men

Prema sprovedenim istraživanjima, pokazalo se veoma pozitivno djelovanje na kardiovaskularni sistem.  Istraživanja su vršena na životinjama, ono što je zanimljivo jeste djelovanje brusnice na snižavanje ukupnog holesterola, sprečavanju oksidacije LDL holesterola (loš holesterol), jednog od uzročnika ateroskleroze  i koronarne bolesti srcsa. 

Brusnica povećava koncentraciju HDL u krvi “dobrog hoelsterola”, zbog svog antioksidativnog djelovanja ( u svom sastavu sadrži bioflavonoida  i polifenola). Njegovi sastojci djeluju i kao vazodilataroti ( proširenje promjera krvne žile, na taj način se snižava krvni pritisak), potom smanjuju ugrušavanje krvi.

Probavni sistem

Brusnica se koristi kao prevencija kod ulkusa želuca, bolesti uzrokovane bakterijom H. pylori. Bakterija djeluje na sluznicu želuca, dovodi do njenog oštećenja i podložnosti djelovanja bakterija.  Može spriječiti prijanjanje bakterije za zid želuca, jer u sastavu sadrži proantrocijanidin.

Antikancerogeno djelovanje

U spriječavanju različitih oblika karcinoma ( kao što su karcinom prostate, dojke, pluća itd.) ima važnu ulogu bioflavonoid iz brusnice (antrocijanin, flavonol, poliantocijanid).

Oni imaju antioksidativna svojstva. Pored bioflavonoida, brusnica sadrži i bioglavonoid kvarcetin, koji spriječava razvoj karcinoma debelog crijeva i dojke. 

Laboratorijski je dokazano, da brusnica pored svog djelovanja na ćelije raka i spriječacanja njihovog rasta, utiče i na njihovo metastaziranje.

Nuspojave

Brusnica za trudnice

U prvim sedmicama trudnoće čaj od lista brusnice se ne preporučuje jer u sebi ima supstance koje izazivaju tonus maternice te time i povećava rizik od krvarenja. Ako se uzima pravilna doza, istraživanja pokazuju da je čaj od lista i ploda brusnice siguran za upotrebu kod trudnica ako se ne konzumira duže od dvije sedmice.

 • Također brusnica može uticati na pojavu kamenca u bubregu jer sadrži visok nivo oksalata,
 • Bogata je salicilnom kiselinom, sastojkom od koje se sastoji aspirin, te osobe alergične na aspirin ne bi trebale da konzumiraju brusnice,
 • Pretjerana konzumacija može imati laksativan učinak.

Uzgoj brusnice

U komercijalnu svrhu brusnice se najčešće uzgajaju u močvarama, koje su nastale prirodno povlačenjem glacijala, od čega nastaju rupe koje se vremenom napune vodom i raznom materijom koja se raspada. Ali kao što je već ranije spomenuto, mogu se uzgajati i na suhom terenu ukoliko se obezbijede određeni uslovi.

nature ga5528f8d0 640 1
Brusnica

Da li se brusnica može uzgajati kod kuće?

Prvi korak pri određivanju kako uzgajati brusnicu je određivanje pH vrijednosti tla u vašem vrtu. Brusnice kao član porodice Ericaceae, najprikladnije su za tlo koje ima pH vrijednost nižu od 5. Pored toga važno je ustanoviti da li tlo ima dobru drenažu ili tlo izmijeniti sa pijeskom.

Navodnjavanje je sledeće važno pitanje pri uzgajanju loze brusnice. Kao što smo rekli koliko je bitna pH vrijednost tla, prema tome važno je utvrditi da li je voda za navodnjavanje alkalna. Vrlo alkalna voda može tlo učiniti nepovoljnim za uzgoj brusnice.

Posljednja provjera koju treba uraditi da bi odredili da li možemo uzgajati brusnicu kod kuće je da se odredi klima u vašem regionu. Brusnica je biljka kojoj je potrebno hladnije vrijeme da bi pokrenula fazu mirovanja a to je otprilike tri mjeseca temperature 0-7 °C.

Kako uzgajati brusnice

Kada smo se uvjerili da ispunjavamo sve gore navedene uslove, vrijeme je za osnove kako njegovati i brinuti o brusnici. Nije preporučeno uzgajati brusnicu iz sjemena. Postoji mnogo načina da se brusnica nabavi u drugim oblicima.

Kako bi sebi olakšali posao, nabaviti sadnice koje već imaju formiran korijen. Obično se mogu naći sa korijenom prečnika oko 2,5 cm. Jedna sadnica brusnice se sadi na jedan kvadratni metar prostora. Taj prostor brusnica će popuniti za jednu ili dvije godine. Brusnice saditi u proljeće nakon posljednjeg većeg mraza. Nije potrebno koristiti đubrivo u rupama ukoliko brusnica ima veliki ukorijenjeni dio.

Potrebno je zalijevati nekoliko prvih sedmica dok se sadnice ne ojačaj. Nakon toga zalijevati svakih nekoliko dana. Tlo održavati vlažnim ali ne natopljenim.

Po potrebi ukloniti neželjenu travu ručno. Preko zime potrebno je zaštiti lozu brusnice od zimskih uslova debljim slojem malča kao što su grane bora.

Nakon godinu dana sadnje moguće je vidjeti prve godine ali više vjerovatno druge godine.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2873024/

Similar Posts