Valerijana

Često ste imali priliku da čujete za valerijanu i kako se ona koristi u alternativnoj medicini. Naši preci su jos davno otkrili kakva su to ljekovita svojstva ove biljke i kako može uspiješno da riješi razne zdravstvene probleme.

Kroz historiju, valerijana je bila jako upotrebljiva  biljka, neizostavna kada su u pitanju tegobe, nesanice, te se i danas koristi kao sedativ (sredstvo za smirenje). U 1. i 2. svjetskom ratu, korištena je za liječenje vojnika koji su proživjeli “rovovski šok”. Pored njene upotrebe u alternativnoj medicini, cvjetovi valerijana se koriste u parfumeriji.

Možda znate da za valerijanu kažu i “mačja biljka”, taj taj naziv nije dobila bezveze. Eterična ulja i alkaloidi, koja sadrži valerijana  toliko fasciniraju mačke, da su njime zaluđene. Derivati valerijanskih kiselina  imaju feromonsko djelovanje, mačke se ponašaju kao hipnotizirane. Bitno je naglasiti da valerijana u spreju ili u mačjim igračkama tipa jastuci, nisu štetni za mačke, ali ne trebaju biti izložene njima 24/7.

Valerijana – ljekovitost

Valerijana (Valeriana officinalis)  nazivamo je još “odoljen” i spada među najljekovitije biljke u svijetu prirode.  Možemo je načešće pronaći na vlažnim livadama, uz obalu rijeke. Stablo valerijane raste i do 2 metra a period u kome cvjeta je od maja do augusta. Cvjetovi su lijepe bijele do ružičaste boje koji imaju veoma prijatan miris. Za razliku od cvjetova, korijen valerijane je gorak i neprijatnog mirisa. Korijen sadrži eterično ulje, stoga se koristi u ljekovite svrhe. Vadi se poslije cvjetanja, suši, obrađuje, te se od njega mogu praviti kapi, čajevi, tinkture, ulja.

Ljekovita dejstva valerijane mogu pomoći kod:

 • smirivanja želuca
 • opuštanje mišića
 • normalizuje visoki krvni pritisak
 • riješava crijevne parazite
 • ženskih tegoba
 • ovisnosti o nikotinu
 • bolesti disajnih sistema
 • bolesti urinalnog trakta
 • živčanih tegoba
 • nesanica
 • histerija
 • smanjivanje bolova u zglobovima
 • neugodnih simptoma menopauze
 • ubrzanog rada srca
 • PMS-a
 • tenzijskih gladovanja

Prednost ove biljke jeste što nakon korištenja ne izaziva mamurluk kao farmaceutski lijekovi.

Valerijana u sebi sadrži supstancu koja je poznata kao valerenska kiselina i za koju se veruje da ima uticaj na receptore gama-aminobuterne kiseline (GABA) u mozgu. Vjeruje se da je jedna od svrha GABA-e kontrolisanje straha ili anksioznosti kada su nervne ćelije preuzbuđene. Na taj način, valerijana može djelovati kao blagi sedativ i anksiolitik (lijek za smanjenje anksioznosti).

Valerijana za smirenje i spavanje

Valerijana je pravi izbor za neprospavane noći, stresan dan nakon posla, opuštanje na prirodan način. Ova biljka djeluje sedativno – umirujuće, poznata je i kao “biljka za mentalno stanje”. Ona se prvenstveno koristi za liječenje nesanice – omogućavajući čvrst san. Ne preporučuje se konzumirati prije vožnje automobila, sačekati barem tri sata poslije konzumiranja.

Čaj od valerijane

Valerijana, Valerijana čaj
Čaj od valerijane

Radnici alternativne medicine vjeruju da korijen valerijane može liječiti različite zdravstvene probleme uključujući nesanicu, anksioznost, glavobolje, probavne probleme, simptome menopauze, kao i upale i bolove mišića. Evo nekoliko najčešćih slučajeva u kojima se koristi čaj od valerijane za liječenje:

 • Nesanica (Insomnia)
  Korijen valerijane je vjerovatno najpoznatiji lijek za nesanicu. Unatoč njegovoj popularnosti među korisnicima, istraživanje pokazuje da postoji jako malo dokaza koji pokazuju da može poboljšati kvalitet spavanja.
 • Anksioznost
  Neki smatraju da je korijen valerijane sigurna i prirodna alternativa klasičnim lijekovima za anksioznostt, posebno onima poput Xanaxa (alprazolam), Klonopin (klonazepam), Valium (diazepam) i Ativan (lorazepam) koji djeluju na GABA receptore. Postoje neki dokazi, iako slabi, koji potkrepljuju ove tvrdnje. Smatra se da valerenska kiselina djeluje na receptore na način koji poboljšava prijenos GABA, ali bez izraženih sedativnih efekata lijeka kao što je Valium. Ovo može koristiti ljudima na liječenju anksioznosti i drugih poremećaja raspoloženja.
 • Valunzi kod žena
  Koren valerijane može pomoći i u smanjenju valunga koji obično pogađaju žene tokom menopauze. Tačan mehanizam djelovanja nije poznat jer izgleda da valerijana ne utiče direktno na nivo hormona.

Čaj od valerijane – priprema

Sastojci:

 1. 2-3 grama korijena valerijane
 2. Jedna šolja vode sa česme ili filtrirane vode
 3. Jedna čajna kasikica zaslađivača kao što je med ili šećer (opcionalno)

Priprema:

 1. Zagrijati vodu do ključanja.
 2. Dodati korijen valerijane u cjedilo te postaviti ga posudu a zatim preliti sa kipućom vodom.
 3. Ostaviti smjesu da odstoji 5-6 minuta.
 4. Izvaditi cjedilo i odstraniti korijen valerijane.
 5. Dodati zaslađivač ukoliko želite i uživajte!

Čaj od valerijane – iskustva

Valerijana je široko poznata biljka i kao takva ima jako veliku historiju korištenja. Iskustva korištenja valerijane u raznim oblicima ili preparatima su različita. Neka iskustva možete pročitati ispod:

“Imam problema sa glavoboljom i sa nesanicom. Već tjedan dana pijem čaj od korijena valerijane i osjećam se odlično. Iz vlastitog iskustva garantiram da izuzetno mnogo pomaže za smirenje, opuštanje, dobar san, oslobađanje od negativnih misli i povećanje životne energije. Apsolutno preporučujem i uz pozitivan životni stav riješenje za razna duhovna stanja organizma.”

“Kupila sam danas čaj od valerijane, jer imam jake napade besa i nervoze pre nego sto dobijem, i sto se vise nerviram imam jace bolove u stomaku.  Negde sam procitala da valerijana postepeno deluje, sto se duze uzima, sve bolje dejstvo ima.. Pila sam persen do sad, i primetila sam da mi je bolji čaj od valerijane, pa sam odlucila da samo njega.

Čaj od valerijane – cijena i gdje kupiti?

Čaj Hypertea pored ostalih sastojaka sadrži i valerijanu. Ovaj čaj pomaže kod normalizovanja visokog krvnog pritiska odnosno simptoma hipertenzije. Više o ovom čaju možete pronaći na ovdje.

Valerijana – nuspojave

Kliničke studije su pokazale da se korijen valerijane većinom dobro podnosi i da je siguran za kratkotrajnu upotrebu. Neke od nuspojava, ako ih uopšte ima, najčešće su blage i mogu uključiti glavobolju, vrtoglavicu, svrab, uznemireni želudac, suha usta, živopisne snove i dnevnu pospanost.

Iako rijetko, poznato je da dolazi do oštećenja jetre, obično kao odgovor na prekomjernu upotrebu suplemenata valerijane ili “divljih” osušenih korijena.

Da biste izbjegli probleme ili nuspojave, obavijestite svog liječnika ako namjeravate koristiti korijen valerijane u medicinske svrhe. U idealnom slučaju, trebali biste redovno kontrolisati enzime jetre kako biste osigurali da vaša jetra ostane zdrava i funkcionalna.

Prestanite da koristite valerijanu i odmah se obratite svom lekaru ako imate bilo kakve znakove oštećenja jetre, uključujući uporan umor, mučninu, povraćanje, tamni urin, glinenu stolicu ili žuticu (žutilo očiju ili kože).

Valerijana može uzrokovati pretjeranu pospanost ako se kombinira s alkoholom, sedativima, nekim antidepresivima, tabletama za spavanje bez recepta ili lijekovima protiv prehlade i gripe koji sadrže kodein, difenhidramin ili doksilamin.

Zbog nedostatka istraživanja o sigurnosti, valerijanu ne smiju koristiti kod djeca, trudnice ili dojilje. Također treba je koristiti sa izuzetnim oprezom kod osoba koje konzumiraju alkohol ili ljudi sa oboljenjem jetre.

Izvori:

Similar Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *