Normalna prostata 3

Šta je prostata?

Prostata je muška spolna žlijezda, smještena u zdjelici ispod mokraćnog mjehura, a ispred rektuma. U obliku je kestena, u narodnu poznata kao kestenjača. Rast i razvoj prostate su pod kontrolom hormona, testosterona. Normalna prostata odraslog muškarca teži oko 20g, promjera 3,5 cm. S godinama, počinje mijenjati svoj oblik zbog umnožavanja ćelija, benigne hiperplazije illi dobroćudno povećanje prostate.

Funkcija prostate?

Prostata proizvodi alkalni sekret, koji omogućava kretanje spermatozoida i njihovu ishranu. Prostata sadrži mnoge aktivne tvari  koje štite spermatozoide, omogućavaju im preživljavanje i njihovu pokretljivost. Kroz prostatu prolaze mokraćna cijev i ejakulatorni kanal, koji se ulijeva u prostatični dio mokraćne cijevi, te na taj način mokraćna cijev odvodi mokraću i spermu, kroz penis u vanjsku sredinu. Prostatički sekret je prirodni mehanizam odbrane prostate od infekcija. Narušena funkcija prostate, utiče na reprodukciju muškarca, potenciju kao i urinarni sistem.

prostatitis

Bolesti prostate

Prostatitis – upala prostate

Prostatitis je bolest izazvana bakterijama, svojstvena muškarcima srednje dobi. Najčešći uzročnik bakterijskog prostatitisa su gram negativne bakterije iz porodice enterobakterije (Enterobacteriae), a najčešće se radi o sojevima ešerihija koli (Escherichiae coli). S obzirom na dužinu toka bolesti i nastanka, trajanja tegoba, može se podijeliti na akutni prostatitis (brzo nastaje, izraženih simptoma) i hronični prostatitis (tok bolesti je dug). U slučaju sumnje na akutni prostatitis potrebno je izvršiti pregled prostate kroz rektum.

Kod hroničnog prostatitisa, može se javiti i akutni cistitis, odnosno upala sluznice mokraćnog mjehura. Sindrom prostatitisa postaje hroničan ukoliko tegobe traju duže od tri mjeseca, što utiče na sam kvalitet života.

Prostatitis – simptomi

Već u ranim godinama, mogu se javiti problemi sa prostatom, kako zbog genetskih predispozicija, tako i zbog drugih okolnih čimbenika. U ranim i srednjim godinama, najčešći problem prostate jeste njeno zapaljenje (upala), dok u kasnim godinama problemi prostate su usmjereni ka benignim (dobroćudnim) i malignim (zloćudnim) karcinomima.

Najčešći simptomi bolesti prostate su:

 • isprekidan urin
 • otežano mokrenje
 • često mokrenje
 • slab mlaz urina
 • osjećaj hitnog mokrenja
 • često noćno mokrenje
 • subjektivni osjećaj da je mjehur pun nakon završenog mokrenja
 • bolno mokrenja
 • peckanje prilikom i poslije mokrenja
 • problemi sa potencijom (impotencija)
 • krv u mokraći

Uvećanje prostate – dobroćudno (BPH)

Benigna hiperplazija prostate, poznata i kao BPH, jedan je od najčešćih zdravstvenih problema koji muškarci susreću kasnije u životu. Ovaj problem može uzrokovati brojne simptome, kao što su probleme s uriniranjem, noćno mokrenje, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, itd. Unatoč tome što BPH nije opasan, može značajno utjecati na kvalitetu života i zdravlje muškarca.

Uvećanje prostate predstavlja umnožavanje ćelija prostatičnog tkiva. Hiperplazija predstavlja uvećanje stanica, za razliku od karcinoma kod kojih su stanice abnormalne veličine. Hiperplazija stanica se dešava zbog hormosnkog disbalansa. Zbog bujanja stanica, mokraćna cijev koja prolazi kroz središte same prostate, postaje sužena, a posljedica toga jeste otežano, periodično mokrenje. Utvrđivanje istog se vrši palpacijom – digitorektalnim pregledom. Histološki, hiperplazija nije pronađena kod muškaraca mlađih od 30 godina.

Upala prostate

Simptomi uvećane prostate (BPH)

Simptomi BPH-a uključuju probleme s uriniranjem, kao što su osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, često mokrenje, noćno mokrenje, problemi s početkom mokrenja, itd. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je posjetiti svog liječnika kako bi se utvrdilo uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

Liječenje uvećane prostate (BPH)

Postoje različiti načini liječenja BPH-a, od konzervativnog do kirurškog. Konzervativna terapija uključuje upotrebu lijekova koji smanjuju volumen prostate, a kirurško liječenje obuhvaća klasičnu operaciju ili minimalno invazivne tehnike poput TUNA ili TUMT. Odabir najprikladnijeg načina liječenja ovisi o individualnom slučaju i simptomima koje pacijent ima.

Karcinom (rak) prostate

Karcinom prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, karcinom prostate je treći najčešći uzrok smrti kod muškaraca u svijetu. Iako je karcinom prostate češći kod starijih muškaraca, svaki muškarac treba biti svjestan rizika od razvoja ove bolesti.

Jedan od načina za otkrivanje karcinoma prostate je PSA test. PSA je protein koji se nalazi u krvi i raste u prisutnosti karcinoma prostate. Međutim, PSA test nije uvijek pouzdan, pa je u nekim slučajevima potrebna dodatna dijagnostička procedura kao što je biopsija prostate.

Prevencija karcinoma (raka) prostate

Prevencija karcinoma prostate uključuje zdrave životne navike, kao što su redovita tjelovježba, zdrava prehrana i izbjegavanje pušenja. Također, redoviti zdravstveni pregledi i screeningovi su važni za rano otkrivanje bolesti.

Liječenje karcinoma prostate

Liječenje karcinoma prostate uključuje kirurško uklanjanje prostate, radioterapiju, hormonsku terapiju ili kombinaciju ovih tretmana. Odabir najprikladnijeg tretmana ovisi o stadiju bolesti, starosti pacijenta i njegovom općem zdravstvenom stanju.

Najčešći maligni tumor kod muškarca, čiji riziko faktor raste s godinama starosti, a dijelom je i genetski predisponiran. Muškarci često zanemaruju simptome, i odlažu pregled kod ljekara, kao i pristup adekvatnom liječenju. Ukoliko je bolest uznapredovala, stepen izlječenja je niži.

Karcinom (rak) prostate – simptomi

Simptomi karcinoma prostate uključuju teškoće s uriniranjem, slab tok mokraće, krv u mokraći ili sjemenoj tekućini, bol u leđima, kukovima ili želucu, te kronični umor. Međutim, često nema simptoma u ranim stadijima, što znači da je važno redovito obavljati zdravstvene preglede kako bi se otkrila bolest u ranoj fazi.

U početnim fazama, simptomi nisu izraženi, međutim razvojem i širenjem istog, javljaju se:

 • učestalo mokrenje – naročito noću
 • bol, peckanje prilikom ili posle mokrenja
 • isprekidano mokrenje
 • krv u urinu
 • iznenadna pojava bolova u kostima (kičma, zdjelica, kosti donjih ekstremiteta)
 • gubitak tjelesne mase itd.

Karcinom prostate je značajan zdravstveni problem kod muškaraca u svijetu. Bitno je razumjeti rizike i prevenirati ovu bolest redovitim zdravstvenim pregledima i zdravim životnim navikama. Ako otkrijete neke od simptoma karcinoma prostate, potrebno je odmah se javiti svome liječniku.

PSA (antigen specifičnog za prostatu)

Antigen specifičan za prostatu, poznat i kao PSA, jedan je od ključnih pokazatelja zdravlja prostate. Ovaj protein se nalazi u krvi muškaraca i koristi se kao indeks u detekciji raka prostate. PSA je važan zbog činjenice da rak prostate može biti asimptomatski, a jedini način da se utvrdi je provođenjem odgovarajućih testova, poput testa na PSA.

Šta je PSA?

PSA je protein koji se proizvodi u stanicama prostate. Normalno, PSA se nalazi u malim količinama u krvi muškaraca, ali kada dolazi do neke vrste problema s prostatom, kao što su infekcija, upala ili rak, razina PSA može porasti.

Zašto je važan PSA?

Testiranje na PSA jedan je od najvažnijih testova u dijagnosticiranju raka prostate. PSA se koristi kako bi se utvrdilo stanje zdravlja prostate i uočile bilo kakve promjene koje bi mogle ukazivati na rak. PSA također pomaže u praćenju stanja prostate nakon liječenja i pomaže u otkrivanju bilo kakvih recidiva.

Kada provesti test na PSA?

Test na PSA obično se preporučuje muškarcima iznad 50 godina, a pogotovo onima koji imaju genetsku predispoziciju ili druge faktore rizika za rak prostate. Osim toga, svakih 6-12 mjeseci preporučuje se provođenje testa na PSA kako bi se pratilo stanje prostate.

Test na PSA provodi se uzimanjem uzorka krvi iz vena. Uzorak se zatim šalje u laboratorij gdje se utvrđuje razina PSA u krvi. Rezultati testa na PSA obično stižu nakon nekoliko dana.

Razina PSA može varirati ovisno o stanju prostate. Ako je razina PSA normalna, to ukazuje na dobro stanje prostate, dok povišena razina može ukazivati na probleme poput infekcije, upale ili čak raka. Međutim, treba imati na umu da povišena razina PSA ne uvijek ukazuje na rak, već može ukazivati i na druge probleme poput infekcije ili upale. Stoga, ako se otkrije povišena razina PSA, potrebno je provesti dodatne testove kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

Ako se otkrije povišena razina PSA, liječnik će propisati dodatne testove kako bi se utvrdio uzrok. To može uključivati biopsiju prostate, ultrazvučni pregled ili MRI skeniranje. Nakon što se utvrdi uzrok, propisat će se odgovarajuće liječenje, što može uključivati kirurško liječenje, terapiju zračenjem ili lijekove.

PSA (antigen specifičnog za prostatu) jedan je od najvažnijih testova kojima se može otkriti rak prostate. Iako povišena razina PSA ne uvijek ukazuje na rak, važno je provesti dodatne testove kako bi se utvrdilo stanje prostate i propisalo odgovarajuće liječenje. Prevencija i rano otkrivanje su ključni za uspješno liječenje raka prostate, stoga svaki muškarac treba redovito provoditi testove i posjetiti svog liječnika kako bi se osiguralo njegovo zdravlje.

Prevencija oboljenja prostate

Da bismo uspješno odreagovali i očuvali zdravlje prostate, pored redovne konzumacije čaja, što se preporučuje svima koji imaju utvrđene simptome oboljenja prostate, potrebno je voditi brigu o sledećem:

 • Smanjiti stres – jedan od glavnih čimbenika disfunkcionalnosti organizma. Direktno utiče na prostatu i njenu funkciju, samim tim izaziva smetnje prilikom mokrenja.
 • Zdrava ishrana – povećan unos crvenog mesa, a nizak unos ribe, povrća i voća uzrok je većeg rizika za bolesti prostate. Rafinirani šećer i zasićene masnke kiseline takodjer imaju negativan uticaj na prostate.
 • Regulacija kilaže – gojaznost je usko povezana sa karcinomom prostate. Tjelesna masa je čimbenik na koji se može uticati, i koji se može regulisati, vrlo je važan korak u prevenciji bolesti prostate
 • Vježbanje – važan korak za kardiovaskularni sistem, seksualnu aktivnost i borbu protiv  gojaznosti koja je jedna od vodećih uzroka bolesti prostate.
 • Izbjegavati cigarete – nisu uzrok samog oboljenja, ali pridonose erektilnoj disfuknciji, zbog oštećenja krvnih žila.

Liječenje prostate – prirodan način

Prostatitis, benigna hiperplazija prostate i rak prostate su neke od najčešćih bolesti koje muškarci susreću tijekom života. Iako postoje brojne medicinske opcije za liječenje ovih bolesti, sve više i više ljudi traži prirodne načine liječenja kako bi izbjegli nuspojave koje medicinski tretmani često nose sa sobom.

Čaj Prostamid je jedna od takvih prirodnih opcija koja se koristi za liječenje problema prostate. Ovaj čaj se preporučuje za muškarce starije od 50 godina koji pate od problema prostate. Međutim, preporučuje se konzultirati se sa stručnjakom prije uzimanja čaja, posebno ako imate druga medicinska stanja ili uzimate druge lijekove. Uz to, neke druge prirodne opcije koje se preporučuju za liječenje problema prostate uključuju pravilnu prehranu, dovoljno tjelesne aktivnosti, održavanje zdrave tjelesne mase i održavanje zdrave ravnoteže stresa.

Čaj Prostamid je samo jedna od mnogih prirodnih opcija za liječenje problema prostate. Ako se odlučite za ovu opciju, važno je savjetovanje sa stručnjakom i pratiti upute za uporabu kako bi postigli najbolje rezultate. Uključivanjem zdrave ishrane, tjelesne aktivnosti, upravljanja stresom i redovitog uzimanja čaja Prostamid, možete pomoći u jačanju i održavanju zdrave prostate, što je ključno za cjelokupno zdravlje i dobrobit muškaraca.

Međutim, potrebno je napomenuti da prirodni tretmani neće uvijek biti učinkoviti kod svih pacijenata i da u nekim slučajevima možda će biti potrebna medicinska intervencija. Stoga je iznimno važno redovito posjećivati stručnjaka i pratiti njegova uputstva kako bi se osiguralo da se bolest adekvatno liječi i kontrolira.

Prednosti čaja Prostamid:

 • kvalitetni sastojci čaja
 • bez nus pojava i neželjenih efekata
 • obnavlja  prostatu i spriječava probadanje ili uvećavanje ćelija
 • farmakološki i klinički testirano 
 • uspješno ublažava i otklanja sve simptome bolesti prostate
 • mokraćnu cijev čini prohodnom
 • poboljšava erekciju, libido i vitalnost
 • učinkovit kod učestalog mokrenja
kopriva 1
Kopriva
(Urtica Dioica)
brusnica
List brusnice
(Vaccinium vitis-idaea L.)
breza
List breze
(Betukae folium)
persun
List peršuna
(Petroselini folium)
ruzmarin
List ruzmarina
(Rosmarini folium)

Prostamid je lider na trzistu prirodnih čajeva za bolesti prostate. Ne sadrži kofein, koji ispoljava negativan učinak na rad prostate.

Lijekovi za prostatu – iskustva

Denis, 44

Prije desetak godina dobio dijagnozu “prostatitis”. S vremenom sam naučio da živim s tim. Ali kada smo žena i ja htjeli da dobijemo dijete, bilo je problema sa začećem. Testovi su pokazali da sam neplodan – loš kvalitet sperme kao posljedica prostatitisa. Počeo sam da tražim ekspres način liječenja ove bolesti. Nisam htio da se trujem hemijom, htio sam nešto prirodno. U krajnjem slučaju, već sam bio spreman na operaciju. Ali, na sreću, prošlo je bez toga – pročitao sam na medicinskom forumu o čaju Prostamid. Pio sam ga 2 mjeseca po nekoliko šolja na dan u kombinaciji sa drugim lijekovima i sad sam potpuno zdrav. Nalazi su pokazali da više nemam prostatitis. I što je najvažnije: žena mi je trudna!

Similar Posts