chandan chaurasia N73L0EzbJ8Y unsplash 1 1

U starogrčkoj kulturi peršun je bio sveta biljka. Rimljani su koristili peršun kao lijek te hranili gladijatore prije borbi, zbog snage i lukavstva. Svi dijelovi peršuna se mogu koristiti u ishrani, dekoraciji i liječenju mnogih bolesti.

Šta je peršun i dijelovi peršuna?

Peršun (Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljka, građena od dugačkog korijena, tamnozelenih listova i žućkastozelenih cvjetića. Zeleni dijelovi ove biljke sadrže eterično ulje i imaju karakterističan miris. Korijen i lišće peršuna se upotrebavlja kao začin u kulinarstvu dok se u ljekarstvu koristi kao droga Herba Petroselini. Ova ljekovita biljka se još naziva i majdonos, petrušin, ac, ak, petrešin, petrušimul itd., spada u biljke mediteranskog područja te pripada porodici štitarki.

Ako ste zainteresovani za preparate koji u sebi sadrže peršun, u našoj ponudi imamo:

Ljekovito djelovanje peršuna?

Peršun može da djeluje i liječi na mnoge načine te se može koristiti za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju, ali i za sprečavanje i otklanjanje niza vanjskih i unutrašnjih problema u tijelu.

U tradicionalnoj medicini koristi se u sljedeće svrhe:

 • ublažava menstrualne bolove i grčeve, a koristan je i kod liječenja neredovidih menstruacija
 • djeluje na promijenjenu prostatu i njene bolesti
 • pomaže u otklanjanju problema vezanih uz loš zadah
 • budući da je peršun bogat željezom, preporučuje se u liječenju anemije
 • smanjuje razinu lošeg kolesterola
 • koristi se za smanjenje visokog krvnog tlaka
 • pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa
 • olakšava i ubrzava oporavak od raznih prehlada i virusnih infekcija a naročito kod upale pluća
 • djeluje kao antioksidans
 • pomaže u oporavku od porođaja
Peršun
Peršun (Petroselinum crispum)

Sastav peršuna

Nadzemni dio, kao što je i kod ostalog zelenog povrća, bogat je, flavonidima, hlorofilom, vitaminima i mineralima. U korijenu se nalaze vitamini, proteini, flavonidi, minerali i ostali korisni sastojci.

100 g svježeg peršuna sadrži sledeću količinu minerala:

Kalcijum (Ca)140 mg
Željezo (Fe)6.4 mg
Magnezijum (Mg)52 mg
Mangan (Mn)0.18 mg
Fosfor (P)56 mg
Kalijun (K)561 mg
Natrijum (Na)54 mg
Cink (Zn)1.06 mg
Minerali u 100 g

Flavonoidi su prirodna biljna jedinjenja koja mogu spriječiti napredovanje bolesti u tijelu.

Miricetin je flavonoid koji se pored ostalih biljaka nalazi i u peršunu. Do sada se pokazalo da uspiješno pomaže u prevenciji raka kože. Peršin sadrži jednu od najvećih koncentracija miricetina na 100 grama.

Istraživanja su pokazala da zeleno bilje i povrće sa njima i peršun mogu zaustaviti efekte heterocikličkih amina koji izazivaju rak. Heterociklični amini su hemijski spojevi koji imaju svojstva izazivanja raka. Nastaju kada se meso peče na visokim temperaturama.

Ljubitelji dobro pečenoh odreska bi trebali obrok da upare sa zelenim povrćem kao što je peršun čime bi smanjili potencijalne štetne učinke.

Apigenin je prirodna hemikalija koja se nalazi u peršunu. Istraživanju iz 2015. godine, pokazalo je da smanjuje veličinu tumora kod agresivnog oblika raka dojke. Naučnici misle da bi apigenin mogao biti optimističan prirodan tretman raka u budućnosti.

100 g svježeg peršuna sadrži sledeću količinu vitamina:

vitamin A418 μg
beta-caroten5044 μg
luetin zeaxantin5578 μg
tijamin (B1)0.082 mg
riboflavin (B2)0.07 mg
niacin (B3)1.318 mg
pantotenska kiselina (B5)0.3 mg
vitamin B60.07 mg
folata Bg163 μg
vitamin C138 mg
vitamin E0.82 mg
vitamin K1655 μg
Vitamini u 100 g

Smanjeno unošenje vitamina K povezano je s većim rizikom od problema pucanja kostiju. Konzumacijom dovoljne količine vitamina K može se unaprijediti zdravlje kostiju poboljšanom apsorpcijom kalcija i smanjenjem izlučivanja kalcija urinom.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su imali veći nivo vitamina K doživjeli su 22% manje prijeloma kostiju od ispitanika sa nižim nivoima.

Preporučeni dnevni unosa vitamina K je oko deset grančica peršuna.

Pojedinačna hemikalija ili vitamin vjerovatno neće pružiti iste ljekovite sposobnosti sama po sebi ili u obliku suplementa. Najviše koristi da se biljka konzumira u izvornom obliku.

100 g svježeg peršuna sadrži sledeću energetsku vrijednost:

Energija149 kJ (35 kcal)
Voda86.68g
Ugljenihidrati6.41 g
Šećeri0.74 g
Vlakna3.2 g
Lipidi (mast)0.81 g
Proteini2.86 g
Energetska vrijednost u 100 g

Peršun se također može koristiti i protiv problema sa zatvorom jer ima blago laksativno svojstvo. Koristi se i za iskašljavanje i pomaže da se šlajm (sekret u grlu) izbaci iz pluća.

Sjeme peršuna

Sjeme je izrazito ljekovito zbog toga što sadrži eterična ulja, a ljekovitost imaju apiol, miristicin i terpeni. Esencijalna ulja stimulišu uterus, smanjuju infekcije urinarnog trakta i uništavaju bakterije.

Korijen peršuna

Korijen je bogat vitaminom C, željezom i natrijumom. Jača imunitet, snižava krvni pritisak, utiče na lošu probavu i nadutost. Korijen peršuna se može jesti sirov, kuhan ili pečen. Korijen peršuna se koristi kao povrće za supu, te kao začin pri začinjavanju mnogih jela, npr.: supe, krompira, ribe, mediteranskih jela..

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje konzumiranje soka od peršuna, zbog mohućnosti kontrakcije materice.

Upotreba peršuna u kuhinji

Peršun se koristi kao začin i u svrhu dekoracije. Ne treba ga sušiti ili konzervirati, zbog očuvanja njegovih vitamina i minerala. U frižideru, u najlon kesi može se održati tri dana.

persun 1
Peršun

Peršun – nuspojave

Peršun može imati negativne učinke kao i svaka druga biljka. Umjereno korištenje i pažljivo pridržavanje uputa će pomoći u izbjegavanju neželjenih posljedica.

Neke od nuspojava koje se mogu pojaviti prilikom korištenja kao lijeka:

 • smanjenje nivoa šećera u krvi,
 • usporava zgrušavanje krvi,
 • zadržava sol u tijelu te može uzrokovati povećanje krvnog tlaka.

Peršun kao lijek je potrebno koristiti oprezno te zbog svih mogućih nuspojava koje može izazvati preporučuje se savjetovanje sa sturčnom osobom.

Similar Posts