Artenno man hold his hand on heart heart pain hypertension phot 694d93a8 f2ed 41c8 92ca 76f8a773491c 1

Hipertenzija, poznata i kao visoki krvni tlak, je stanje koje se odnosi na kontinuirano povećanje krvnog tlaka. Ona može biti štetna po zdravlje, jer može uzrokovati oštećenje srca, krvnih žila i bubrega, što dovodi do ozbiljnih bolesti kao što su srčani udar, moždani udar i nefropatija. Stoga je važno razumjeti što je hipertenzija i kako se može kontrolirati.

Krvni pritisak (Tensio arterialis; TA) je krvni pritisak u krvnim žilama. Uloga krvnog pritiska jeste održavanje crikulacije, opskrbljuje sva  tkiva u organizmu kiseonikom, i kupi otpadne tvari iz organizma.  Dobar krvni pritisak jeste kada su krvne žile dovoljno elastične,  kada postoji normalna količina krvi i kada je srce zdravo.

Odstupanje ili poremećaj jednog od navedenih elemenata, može dovesti do disbalansa funkcije krvnih žila, shodno tome, javlja se visok ili nizak krvi pritisak. 

Šta je hipertenzija?

Hipertenzija je stanje karakterizirano visokim krvnim tlakom. Krvni tlak se odnosi na silu koju krv izaziva na zidove krvnih žila dok kruži kroz tijelo. Kada je ovaj tlak konzistentno visok, može dovesti do teških zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, moždani udar, neuspjeh bubrega i oštećenje očiju.

Normalan krvni tlak se smatra vrijednošću ispod 120/80 mm Hg. Ako je tlak između 120/80 i 139/89 mm Hg, to se smatra umjerenom hipertenzijom, a ako je tlak viši od 140/90 mm Hg, smatra se da osoba ima tešku hipertenziju. Krvni tlak se mjeri u milimetrima žive, a brojevi predstavljaju tlak u arterijama kada srce kuca (gornja vrijednost) i kada srce ne kuca (donja vrijednost).

Uzroci hipertenzije

Hipertenzija ili povišeni krvni tlak je stanje u kojem srcani sistem radi pod većim stresom. To može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem, uključujući srčane probleme, moždani udar i problema sa bubrezima.

Uzroci hipertenzije su kompleksni i višefaktorski. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

 • Genetika: Hipertenzija može biti nasljedna i neki pojedinci mogu imati genetsku predispoziciju za ovu bolest.
 • Način života: Nezdravi životni navike, kao što su loša prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola, mogu pridonijeti razvoju hipertenzije.
 • Dob: Krvni tlak tendira da se povećava s dobi, a mnogi pojedinci razvijaju hipertenziju s godinama.
 • Stres: Hronični stres povezan je s povećanjem krvnog tlaka.
 • Prekomjerna težina: Prekomjerna težina i pretilost su poznati rizični čimbenici za hipertenziju.
 • Lijekovi: Neki lijekovi, poput pilula za kontrolu rađanja i dekongestivi, mogu povećati krvni tlak.

Osnovna medicinska stanja, poput dijabetesa i bubrežnih bolesti, također su čimbenici koji pridonose razvoju hipertenzije. Povećanje tjelesne mase i šećerna bolest često dovode do povećanja krvnog tlaka.

Modificirani čimbenici rizika za hipertenziju uključuju životne navike, kao što je promjena prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti, koje se mogu mijenjati kako bi se smanjio rizik od hipertenzije.

Nemodificirani čimbenici rizika uključuju nasljeđe, dob, spol i rasu. Ove čimbenike rizika nije moguće promijeniti, ali se može raditi na smanjenju rizika kroz kontrolu životnih navika i praćenje zdravstvenog stanja.

U svakom slučaju, važno je redovito mjeriti krvni tlak i surađivati sa stručnjakom kako bi se identificirali i kontrolirali čimbenici koji mogu pridonijeti hipertenziji. Kontrola krvnog tlaka i prevencija komplikacija su ključne za održavanje dobrog krvnog sistema.

Simptomi hipertenzije

U mnogim slučajevima, hipertenzija ne uzrokuje vidljive simptome. Zbog toga se često naziva “tihim ubojicom”. Međutim, neke osobe sa hipertenzijom imaju česte glavobolje, vrtoglavicu, vrtoglavicu i mučninu. Ovi simptomi se često javljaju kada je krvni tlak vrlo visok i predstavljaju hitan slučaj. Ako krvni tlak održava visok nivo dugo vremena, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Vrtoglavicu
 • Zujanje u ušima
 • Značajno smanjenje vidne oštrine
 • Osjećaj umora i slabosti
 • Teškoće s disanjem

Drugi znakovi hipertenzije uključuju stalno umor i otežano disanje, posebno tijekom fizičkog napora. Osobe s hipertenzijom također često doživljavaju palpitacije srca i otečene noge.

Nekontrolirana hipertenzija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar, moždani udar, bubrežne probleme, kao i druge probleme s krvnim žilama. Dugotrajno visok krvni tlak može dovesti do oštećenja krvnih žila i otežava rad srca i drugih organa.

Stoga, važno je da osobe svjesne simptoma hipertenzije i potraže liječničku pomoć čim primijete bilo koju sumnjivu simptom. Liječnik može pregledati krvni tlak, provesti druge testove i propisati lijekove ako je potrebno.

Kontrolisanje hipertenzije

Srećom, hipertenzija se može uspješno kontrolirati upotrebom različitih strategija. Kontrola hipertenzije je važna za sprječavanje ozbiljnih zdravstvenih problema i dugotrajnog oštećenja krvnih žila. Postoje različite strategije koje se mogu koristiti za kontrolu hipertenzije, uključujući promjene u načinu života, lijekove i praćenje.

 • Promjene životnog stila: promjena životnih navika, kao što su zdrava prehrana, tjelovježba i prestanak pušenja, može pomoći u smanjenju krvnog tlaka.
 • Lijekovi: lijekovi, poput ACE inhibitora, blokatora receptora angiotenzina i diuretika, koriste se za kontroliranje krvnog tlaka.
 • Monitoring krvnog tlaka: redovito praćenje krvnog tlaka kod kuće može pomoći u održavanju učinkovite kontrole.

Promjene u načinu života, poput prehrane bogate niskim masnoćama i niskim unosom soli, redovitog vježbanja, te smanjenja unosa alkohola i prestanka pušenja, mogu značajno pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Također, korištenje tehnika relaksacije, poput meditacije i joga, može biti korisčno za kontrolu stresa, koji može dovesti do hipertenzije.

Lijekovi također igraju ključnu ulogu u kontroli hipertenzije. Liječnik može propisati lijekove koji smanjuju krvni tlak, poput diuretika, ACE inhibitora, beta-blokatora i kalcijevih kanalnih blokatora. Važno je da se lijekovi uzimaju redovito i da se pridržavate plana liječenja koji je razvijen s liječnikom.

Praćenje krvnog tlaka kod kuće također može pomoći u kontroli hipertenzije. To omogućuje osobi da stalno prati svoj krvni tlak i da se brzo osvijesti o bilo kakvoj promjeni. Liječnik također može koristiti ovaj podatak kako bi prilagodio plan liječenja u skladu s potrebama pojedinca.

Suradnja s zdravstvenim radnikom je ključna za kontrolu hipertenzije. Liječnik može pomoći u razvoju individualnog plana za kontrolu hipertenzije, uključujući odabir najboljih strategija za svakog pojedinca i praćenje njihovog napretka.

hipertenzija - srce i mjerac koji pokazuje visok krvni pritisak

Namirnice koje u svom sastavu imaju farmakoterapijsko svojstvo, uspješno mogu sniziti krvni pritisak, a neke od tih namirnica su:

 • Celer
 • Vitamin C ( svježe voće i povrće )
 • Češnjak ( svjež ili kuhan )
 • Riba
 • Rajčica ( bogata vitaminom K, i generalno namirnice bogate vitaminom K )
 • Sjemenke i orašasti plodovi
 • Grčki jogurt( bogat kalijom i kalcijumom)
 • Maslinovo ulje 
 • Crvena repa
 • Kelj
 • Čokolada
 • Prirodni čajevi, namijenjeni isključivo za hipertenziju

Kako pravilno izmjeriti pritisak?

Ako pritisak mjerimo kući, temperatura sobe treba biti optimalna, mirna i prijatna soba. Sjedite na stolicu ili predmet koji ima naslonjač. Manžetu stavljate na jednu ruku, i ona treba biti odgovarajuća. Ukoliko je manžeta premala ili prevelika na vašoj ruci, rezultati neće biti validni. Ručni zglob, na kojoj je manžeta treba da bude u nivou srca, možete staviti ruku na stol.

Pritisak možete mjeriti i na desno i na lijevoj ruci, zatim se uzima srednja vrijednost izmjerenog krvog pritiska. Manžeta se stavlja na nadlakticu, iznad laktne jame 2-3 cm. Ukoliko imate digitalni mjerač, ne treba da rade tv, mobitel ili radio.

Ukoliko imate klasični stetoskop, i manžetu ste postavili na nadlakticu, pumpicom naduvavate manžetu do određene vrijednosti, npr. neko ko ima visok krvni pritisak naduvat će do 200 mmHg, dok neko ko ima nizak krvni pritisak naduvat će  do 150 mmHg, zatim se pomoću šrafića pušta vazduh polagano. Zapišite sebi dobijene rezultate. Ukoliko imate digitalni mjerač, vrlo su jednostavni za korištenje, sami očitavaju vrijednsoti gornjeg, donjeg krvnog pritiska i vrijednost srčanog pulsa.

Digitalni mjereči koji se stavljaju na ručni zglob, mogu dati pogrešne rezultate. Krvni pritisak pratite dva do tri mjeseca, kako biste izbjegli pogrešnu dijagnozu.

KategorijeSistolni pritisak (mmHg)Dijastolni pritisak (mmHG)
Optimalni pritisak<120<80
Normalan pritisak120-12980-84
Visoko normalan pritisak130-13985-89
Blaga hipertenzija140-15990-99
Srednje teška hipertenzija160-179100-109
Teška hipertenzija>180>110
Vrijednosti krvnog pritiska

Koje namirnice povećavaju krvni pritisak?

Namirnice koje bez dvojbe povećavaju krvni pritisak i na koje treba obratiti pažnju, su sljedeće:

 • SOL –  kada je riječ o hipertenziji, kao vječni neprijetelj i broj jedan kada su u pitanju negativni efekti na krvni pritisak jeste sol i natrij. Osobe koje pate od hipertenzije ne smiju unositi više od 1500 mg natrija na dan.
 • KISELI KRASTAVCI –  konzervirana hrana treba sol kako bi se očuvala na duži vremenski period. Što duže stoji, više će upiti soli i natrija.
 • SALAME, SUHOMESNATI PROIZVODI –  izbjegavati ove proizvode, jer su industrijski suhomesnati prozvodi bogati  solju i natrijumom.
 • ŠEĆER – šećer izaziva gojaznost, samim tim i povećan krvni pritisak je visočiji kod gojaznih osoba. Pored slatkiša, velike količine šećera sadrže i bezalkoholna pića.
 • ALKOHOL – pretjerano konzumiranje alkohola, može izazvati hipertenziju. On ujedno može spriječiti djelotvornost lijeka na hipertenziju. Alkohol i slična pića vode ka debljanju, što opet u konačnici djeluje negativno na krvni pritisak.
 • MASTI –  osobe koje imaju hipertenziju moraju paziti na svoju ishranu. Ishrana bogata mastima ( zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama) ima negativan učinak na srce, krvne žile, pri čemu su posljedice velike. Crveno meso zamijeniti ribom, konzumirati mliječne proizvode s minimalnim udjelom mliječne masti.

Esencijalna hipertenzija

Esencijalna hipertenzija je najčešći oblik hipertenzije, odnosno visokog krvnog tlaka. Ona se odnosi na stanje kada se ne može identificirati konkretan uzrok visokog krvnog tlaka. Prema procjenama, oko 90-95% svih pacijenata s hipertenzijom ima esencijalnu hipertenziju.

Uzroci esencijalne hipertenzije još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se smatra da su uključeni čimbenici kao što su genetika, prehrana, tjelesna aktivnost, stres i dob.

Identificiranje i kontrola esencijalne hipertenzije vrlo su važni zbog njezinih potencijalno ozbiljnih zdravstvenih učinaka. Visoki krvni tlak može dovesti do oštećenja srca, bubrega i krvnih žila, kao i do drugih zdravstvenih problema kao što su moždani udar, srčani udar i zatajenje srca.

Stoga, redoviti pregledi kod liječnika i kontrola krvnog tlaka ključni su za sprečavanje i liječenje esencijalne hipertenzije. Uključivanje zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i smanjivanje stresa također mogu pomoći u kontroli visokog krvnog tlaka.

Ukratko, esencijalna hipertenzija čest je oblik hipertenzije zbog kojeg je važno pratiti i kontrolirati krvni tlak kako bi se spriječile potencijalne zdravstvene posljedice.

Izolirana sistolička hipertenzija

Izolirana sistolička hipertenzija je stanje u kojem se povećava samo sistolički tlak, što znači da se javlja visok krvni tlak samo tijekom kontrakcije srca. To se događa kada srca ne funkcionira kako bi trebalo i stanice u srcu postaju manje elastične, što dovodi do nakupljanja natrija u krvi.

Uzroci izolirane sistoličke hipertenzije su brojni i uključuju stres, nisku razinu aktivnosti, nezdravu prehranu, pretilost i starost. Starije osobe često doživljavaju ovu vrstu hipertenzije jer se s godinama smanjuje kapacitet srca i stanice srca postaju manje elastične.

Identificiranje i kontrola izolirane sistoličke hipertenzije posebno je važna za starije osobe jer može dovesti do oštećenja srca, mozga i drugih tjelesnih organa. Visok krvni tlak uzrokuje dodatni stres na srce i krvne žile, što može dovesti do problema s cirkulacijom krvi i oštećenja tkiva. Stoga, svaka osoba koja osjeća simptome ili ima rizik od izolirane sistoličke hipertenzije trebala bi se obratiti svom ljekaru kako bi se provjerio i odredio plan liječenja.

Liječenje izolirane sistoličke hipertenzije uključuje promjenu životnog stila, uključujući zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i ograničenje unosa soli. Lijekovi, poput diuretika i ACE inhibitora, također se mogu propisati kako bi se smanjila razina krvnog tlaka.

U konačnici, identificiranje i kontrola izolirane sistoličke hipertenzije je ključna za zdravlje starijih osoba i pomaže u sprječavanju oštećenja srca i drugih tjelesnih organa. Zato, ako imate sumnju u svoj krvni tlak ili imate rizik od ove vrste hipertenzije, obratite se svom ljekaru kako bi se provjerio i odredio plan liječenja.

Portalna hipertenzija

Portalna hipertenzija je stanje u kojem se krvni tlak u portalnom venu, koja transportira krv iz trbušne šupljine u jetru, povećava. Ova povećana pritisak može dovesti do ozbiljnih komplikacija i stoga je važno identificirati i kontrolirati portalnu hipertenziju.

Uzroci portalne hipertenzije su često povezani s bolestima jetre kao što su ciroza, tumorski procesi ili hepatička vena tromboza. Kada se krvne žile u jetri sužavaju ili blokiraju, krv teško protječe kroz njih, što uzrokuje povećanje tlaka u portalnoj veni.

Identificiranje i kontrola portalne hipertenzije su vrlo važne zbog potencijalnih komplikacija koje se mogu pojaviti. Povećan tlak u portalnoj veni može uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući varice u debelom crijevu, što može dovesti do krvarenja, ascitesa (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini) i preopterećenja srca.

Stoga, ukoliko se sumnja na portalnu hipertenziju, preporučuje se provesti dijagnostičke testove kao što su ultrazvuk ili kompjutorska tomografija, kako bi se utvrdilo stanje jetre i stupanj povećanog tlaka u portalnoj veni. Ukoliko se potvrdi da postoji portalna hipertenzija, propisat će se odgovarajući lijekovi i/ili intervencije kako bi se smanjio pritisak i spriječile potencijalne komplikacije.

Liječenje hipertenzije na prirodan način

Iako postoje mnogi lijekovi koji se koriste za liječenje hipertenzije, sve više ljudi traži prirodne načine za smanjenje visokog krvnog tlaka. Postoji nekoliko prirodnih biljaka se koriste stotinama godina i koji su poznati po svom antihipertenzivnom učinku.

 1. Cvijet i list gloga: Glog ima snažan učinak na kardiovaskularni sustav i pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka.
 2. Korijen valerijane: Valerijana je poznata po svom smirujućem učinku i pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa, što može pridonijeti smanjenju hipertenzije.
 3. List breze: Breza je poznata po svom blagotvornom učinku na živčani sustav i može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka.
 4. Plod šipurka: Šipurak ima diuretski učinak i pomaže u smanjenju natečenosti, što može pridonijeti smanjenju visokog krvnog tlaka.
 5. Hajdučka trava: Hajdučka trava ima snažan učinak na kardiovaskularni sustav i pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka.
 6. List bijele imele: Bijela imela ima antihipertenzivni učinak i pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka.

Sve ove biljke možete pronaći u jednom čaju, čiji je sastav pažljivo određen i koji je pokazao vrhunske rezultate prilikom regulisanja hipertenzije. To je čaj Hypertea kojeg možete sada kupiti i na našim prostorima.

Za više informacija o ovom čaju možete vidjeti na linku ispod.

Similar Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *