glog

Dobrodošli na naš blog o Glogu! Glog je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini već stoljećima. Koristi se za liječenje raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, probavne smetnje i anksioznost. U posljednjih nekoliko godina, Glog je postao popularan kao dodatak prehrani zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti.

U ovom blogu ćemo pokriti sve što trebate znati o Glogu, uključujući načine upotrebe, prednosti, sastav, nutritivne vrijednosti, uzgoj i berba, i potencijalne nuspojave. Također ćemo govoriti o tome kako koristiti dodatke prehrani s Glogom i na što treba paziti prilikom kupovine.

Glog je biljka koja pripada obitelji ruža. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške. Prirodno je rasprostranjen u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Plod mu je crvena bobica, koja se često koristi u tradicionalnoj medicini. Listovi, cvjetovi i bobice Gloga sadrže bioaktivne spojeve poput flavonoida, procijanidina i triterpenskih kiselina. Ovi spojevi su pokazali antioksidativna, protuupalna i kardioprotektivna svojstva. 

Glog se već dugi niz godina koristi za liječenje bolesti srca. Vjeruje se da Glog djeluje tako što proširuje krvne žile, poboljšava protok krvi i smanjuje opterećenje na srce. Osim toga, Glog je pokazao sposobnost smanjenja razine holesterola i krvnog pritiska. Ovi učinci mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca i poboljšati cjelokupno zdravlje srca i sistema krvnih žila. Glog je odlična medonosna biljka i sklonište za male ptice, a može živjeti i preko 300 godina.  

U sljedećim dijelovima našeg teksta, detaljnije ćemo se pozabaviti različitim zdravstvenim prednostima Gloga i kako ga koristiti na učinkovit način. Također ćemo govoriti o potencijalnim nuspojavama dodataka prehrani s Glogom i kako ih izbjeći. Dakle, krenimo!

Sastav i nutritivne vrijednosti gloga

Glog  je bogat mnogim važnim hranjivim tvarima. Sadrži flavonoide, tanine, organske kiseline i pektin, kao i vitamine A, C i E. Flavonoidi i tanini su glavni aktivni sastojci gloga, a često se koriste za ublažavanje različitih simptoma i stanja. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin

Flavonoidi imaju protuupalna, antialergijska, antioksidativna, antimikrobna i kardioprotektivna svojstva. Tanini, s druge strane, imaju adstrigentna svojstva koja pomažu u sužavanju krvnih žila i smanjenju upale.

Glog je također bogat vlaknima koja igraju važnu ulogu u probavnom zdravlju. Vlakna pomažu u regulaciji probave i smanjenju rizika od različitih bolesti probavnog sustava, uključujući zatvor, dijareju, divertikulozu i rak debelog crijeva.

Vrste gloga i njihove razlike

Glog, poznat i pod nazivom “Crataegus”, biljka je koja se često koristi kao prirodni lijek za razne zdravstvene probleme. Postoji više od 280 vrsta gloga, a neke od najčešćih su:

 1. Crni glog (Crataegus monogyna) – Crni glog je najčešća vrsta gloga i može se naći u većini dijelova svijeta. Ova vrsta gloga je izrazito aromatična, a najčešće se koristi u medicinske svrhe. Crni glog se često koristi za ublažavanje visokog krvnog pritiska i srčanih problema.
 2. Bijeli glog (Crataegus laevigata) – Bijeli glog se najčešće uzgaja kao ukrasna biljka, a koristi se i u medicinske svrhe. Bijeli glog se koristi za ublažavanje simptoma srčanih problema i problema sa krvnim pritiskom.
 3. Kineski glog (Crataegus pinnatifida) – Kineski glog je vrsta gloga koja se najviše koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Koristi se za ublažavanje srčanih problema, visokog krvnog pritiska i za poboljšanje općeg zdravlja.

Crni glog (Crataegus monogyna)

crni glog

Crni glog (Crataegus monogyna) je vrsta biljke koja izgleda kao grm koji se često nalazi u šumama, livadama i uz puteve. Poznat je i kao jednodjelni glog, a može narasti do visine od oko 10 metara.

Crni glog ima izuzetno tvrdu i otpornu drvenastu stabljiku, a listovi su mu sjajni i nazubljeni. Cvjeta u proljeće i ljeti, a cvjetovi su mali i bijeli. Plodovi su crveni, mesnati i kiselo-slatkog okusa, te su privlačni pticama.

Crni glog se tradicionalno koristi u medicini kao tonik za srce i krvne žile, jer pomaže u smanjenju krvnog pritiska, regulaciji srčanog ritma i poboljšanju cirkulacije. Također, može se koristiti za smirivanje živaca i ublažavanje stresa.

U kulinarstvu se plodovi crnog gloga često koriste za izradu džemova, marmelada i sokova, ali i za pripremu čaja. Međutim, važno je napomenuti da se plodovi gloga ne smiju jesti sirovi, jer sadrže toksične tvari koje se gube tijekom kuhanja ili sušenja.

Crni glog ima važnu ulogu u ekosistemu, jer privlači mnoge vrste ptica i insekata svojim cvjetovima i plodovima. Također, može se koristiti kao živica ili zaštita od vjetra.

Unatoč svojim ljekovitim svojstvima, crni glog nije preporučljivo koristiti bez prethodne konzultacije s ljekarom ili stručnjakom za biljnu medicinu, jer prekomjerna upotreba može imati negativne posljedice na zdravlje.

Bijeli glog (Crataegus laevigata)

bijeli glog

Bijeli glog (Crataegus laevigata) je vrsta drveća ili grma koja se često nalazi u šumama, livadama i uz puteve. Ova biljka može narasti do visine od oko 8 metara, a karakteristična je po svojim bijelim cvjetovima i crvenim bobicama.

Kao i crni glog, i bijeli glog se tradicionalno koristi u medicini kao tonik za srce i krvne žile, jer pomaže u smanjenju krvnog pritiska, regulaciji srčanog ritma i poboljšanju cirkulacije.

Osim u medicinske svrhe, bijeli glog se koristi i u kulinarstvu. Plodovi bijelog gloga često se koriste za izradu džemova, marmelada i sokova, ali i za pripremu čaja. Međutim, važno je napomenuti da se plodovi gloga ne smiju jesti sirovi, jer sadrže toksične tvari koje se gube tijekom kuhanja ili sušenja.

Unatoč svojim ljekovitim svojstvima, bijeli glog nije preporučljivo koristiti bez prethodne konzultacije s ljekarom ili stručnjakom za biljnu medicinu, jer prekomjerna upotreba može imati negativne posljedice na zdravlje. Također, važno je napomenuti da se bijeli glog ne smije koristiti u trudnoći i dojenju, te da može imati interakcije s nekim lijekovima.

Kineski glog (Crataegus pinnatifida)

kineski glog

Kineski glog (Crataegus pinnatifida) je vrsta grma ili manjeg drveta koje se može naći u Kini, Koreji i Japanu. Ova biljka ima visinu od oko 5 metara, a karakteristična je po svojim crvenim plodovima.

Kao crni i bijeli glog, kineski glog se tradicionalno koristi u kineskoj medicini kao tonik za srce i krvne žile, te se koristi za regulaciju krvnog pritiska i poboljšanje cirkulacije.

Plodovi kineskog gloga se često koriste u kineskoj kuhinji za izradu džemova, marmelada i sokova, ali i za pripremu čaja. Također, ovi plodovi se mogu koristiti u tradicionalnoj kineskoj medicini za ublažavanje proljeva i drugih problema sa probavom.

Kineski glog ima važnu ulogu u ekosistemu, jer privlači mnoge vrste ptica svojim plodovima. Također, ova biljka se može koristiti kao živica ili zaštita od vjetra.

Unatoč svojim ljekovitim svojstvima, kineski glog se ne preporučuje za dugotrajnu upotrebu bez prethodne konzultacije s ljekarom ili stručnjakom za biljnu medicinu. Također, važno je napomenuti da kineski glog može imati interakcije s nekim lijekovima, pa se ne preporučuje osobama koje uzimaju lijekove za srčane bolesti ili probleme sa krvnim pritiskom.

Ljekovita svojstva gloga

Glog je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini već stoljećima. Brojne studije o glogu su pokazale da ima različita ljekovita svojstva, posebno u područjima kardiovaskularnog i probavnog zdravlja. U ovoj sekciji ćemo govoriti o nekim od zdravstvenih prednosti Gloga detaljnije.

Kardiovaskularno zdravlje: Glog se koristi za liječenje srčanih bolesti već mnogo godina. Vjeruje se da Glog djeluje tako što proširuje krvne žile, poboljšava protok krvi i smanjuje opterećenje na srce. Osim toga, pokazalo se da Glog smanjuje razine kolesterola i krvni tlak. Ti učinci mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati opće kardiovaskularno zdravlje.

 • Studija objavljena u American Journal of Medicine pokazala je da ekstrakt Gloga poboljšava simptome zastoja srca kod pacijenata s blagom do umjerenom zatajenjem srca. Studija je pokazala da Glog poboljšava toleranciju na vježbanje, smanjuje nedostatak daha i poboljšava opću funkciju srca.
 • Druga studija objavljena u Journal of Alternative and Complementary Medicine pokazala je da ekstrakt Gloga poboljšava funkciju endotela kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Funkcija endotela odnosi se na sposobnost krvnih žila da se šire i skupljaju. Oštećena funkcija endotela je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Probavno zdravlje: Glog je pokazao umirujući učinak na probavni sustav, smanjujući nadutost, probavne smetnje i proljev. Čaj od Gloga, posebno, je popularan lijek za probavne probleme.

 • Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da ekstrakt Gloga smanjuje ozbiljnost želučanih ulkusa kod štakora. Studija je pokazala da ekstrakt Gloga smanjuje upalu u želucu i povećava proizvodnju sluzi, koja štiti sluznicu želuca od oštećenja.
 • Druga studija objavljena u European Journal of Gastroenterology and Hepatology pokazala je da ekstrakt Gloga poboljšava simptome sindroma iritabilnog crijeva (SIC) kod pacijenata. Studija je pokazala da Glog smanjuje bol u trbuhu, nadutost i zatvor kod pacijenata s SIC.

Anksioznost i stres: Glog je pokazao anksiolitička svojstva te smanjuje stres.

 • Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics pokazala je da ekstrakt gloga smanjuje anksioznost i poboljšava raspoloženje kod pacijenata s anksioznim poremećajima.
 • Druga studija objavljena u časopisu Journal of Ethnopharmacology pokazala je da ekstrakt gloga smanjuje stres i poboljšava kognitivne funkcije kod štakora.

Zaključno, glog je biljka s mnogim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Pokazalo se da ima kardioprotektivna svojstva, smanjuje probleme s probavom te olakšava anksioznost i stres. Međutim, važno je napomenuti da dodaci gloga mogu imati interakcije s određenim lijekovima te da ih treba koristiti s oprezom. U sljedećem odjeljku ćemo razgovarati o potencijalnim nuspojavama dodataka gloga i kako ih izbjeći.

Upotreba gloga u tradicionalnoj medicini

Glog se koristi u tradicionalnoj medicini već stoljećima, a njegova upotreba je raznolika. U ovom dijelu ćemo istražiti neke od tradicionalnih načina upotrebe gloga i kako se koristio u različitim kulturama širom svijeta.

Tradicionana kineska medicina:

U tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM), glog je poznat kao Shan Zha. Koristi se za poboljšanje probave i ublažavanje nadutosti i probavnih smetnji. Glog se također vjeruje da ima kardioprotektivna svojstva i koristi se u liječenju hipertenzije, angine i drugih kardiovaskularnih stanja.

U TKM-u se često kombinira s drugim biljem kako bi se stvorila formula koja cilja određeno stanje. Na primjer, formula poznata kao Xue Fu Zhu Yu Tang koristi se za liječenje bolova u prsima i angine. Glog je ključni sastojak u ovoj formuli i vjeruje se da poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Europska tradicionalna medicina:

U europskoj tradicionalnoj medicini, glog se koristi za liječenje različitih stanja, uključujući srčane bolesti, probavne probleme i anksioznost. Često se konzumira u obliku čaja, tinkture ili kapsula.

Glog čaj je popularan lijek za probavne probleme i vjeruje se da umiruje želudac te smanjuje nadutost i probavne smetnje. Osim toga, glog se koristi za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, smanjenje krvnog tlaka i snižavanje razine kolesterola.

Indijanska medicina:

U indijanskoj medicini, glog se koristi za liječenje različitih stanja, uključujući srčane bolesti, gastrointestinalne poremećaje i probleme s kožom. Često se konzumira kao čaj ili se koristi topikalno kao oblog.

Vjeruje se da glog ima protuupalna i antioksidativna svojstva, što ga čini korisnim u liječenju kožnih stanja poput ekcema i psorijaze. Osim toga, vjeruje se da glog ima umirujući učinak na živčani sustav i koristi se za liječenje anksioznosti i stresa.

Zaključno, glog se koristi u tradicionalnoj medicini već stoljećima i ima širok spektar primjene. Koristi se za poboljšanje probave, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti te liječenje anksioznosti i stresa. Iako je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdila njegova učinkovitost, glog ima dugu povijest upotrebe te može biti korisno dodatak prirodnim terapijama za zdravlje. 

Glog za zdravlje srca 

Glog se koristi već stoljećima za podršku zdravlju srca, a moderna istraživanja su potvrdila njegove potencijalne koristi. U ovom dijelu istražit ćemo načine na koje glog može podržati zdravlje srca i zašto je popularni prirodni lijek za kardiovaskularne bolesti.

Prije nego što krenemo dalje, želimo napomenuti da postoji jako dobar čaj za hipertenziju i bolesti srca na našem tržištu koji pored ostalih pažljivo odabranih biljaka u sebi sadrži cvijet i list gloga, pogledajte više informacija ovdje.

Smanjenje krvnog tlaka: Visoki krvni tlak je glavni faktor rizika za srčane bolesti, a glog je pokazao da pomaže u smanjenju krvnog tlaka.

Glog sadrži spojeve poznate kao flavonoidi, koji su pokazali da šire krvne žile i poboljšavaju protok krvi. Poboljšanjem protoka krvi i smanjenjem krvnog tlaka, glog može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Studija objavljena u Journal of Cardiovascular Pharmacology pokazala je da su pacijenti s blagom hipertenzijom koji su uzimali ekstrakt gloga doživjeli značajan pad krvnog tlaka.

Smanjenje holesterola: Visoke razine holesterola još su jedan faktor rizika za srčane bolesti, a glog je pokazao da pomaže u smanjenju razine holesterola. Studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su pacijenti koji su uzimali dodatak gloga doživjeli značajan pad ukupne razine kolesterola.

Glog sadrži spojeve poznate kao triterpenoidi, koji su pokazali da inhibiraju proizvodnju kolesterola. Smanjenjem razine kolesterola, glog može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. 

Poboljšanje kardiovaskularne funkcije: Glog je također pokazao da poboljšava cjelokupnu kardiovaskularnu funkciju. Studija objavljena u American Journal of Chinese Medicine pokazala je da ekstrakt gloga poboljšava funkciju lijeve klijetke kod pacijenata s zatajivanjem srca.

Glog sadrži spojeve poznate kao procijanidini, koji su pokazali da poboljšavaju kardiovaskularnu funkciju povećanjem protoka krvi i smanjenjem upale. Poboljšanjem kardiovaskularne funkcije, glog može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju cjelokupnog zdravlja srca.

Zaključno, Glog je popularan prirodni lijek za zdravlje srca i pokazao se kao efikasan u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju nivoa holesterola i poboljšanju kardiovaskularne funkcije. Iako su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdila njegova efikasnost, Glog ima dugu istoriju upotrebe i može biti korisno sredstvo u prirodnom režimu zdravlja. Ako razmišljate o korištenju Gloga za podršku zdravlju srca, važno je da se prvo obratite svom liječniku kako biste utvrdili da li je ova biljka pravi izbor za vas. 

Glog za regulaciju krvnog pritiska

Visok krvni pritisak je česta pojava koja može povećati rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Glog je pokazao da je prirodan i efektivan način za pomoć u regulaciji visokog krvnog pritiska. U ovom odjeljku ćemo istražiti detaljnije kako glog može sniziti visok krvni pritisak i poboljšati cirkulaciju.

Kako glog može sniziti visok krvni pritisak?

Glog sadrži flavonoide koji su pokazali da proširuju krvne sudove i poboljšavaju protok krvi, što može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska. Osim toga, glog sadrži spojeve koji mogu pomoći u regulaciji aktivnosti enzima koji kontrolišu krvni pritisak.

Glog može regulisati krvni pritisak na različite načine, uključujući:

 • Proširenje krvnih sudova: Glog sadrži flavonoide koji su pokazali da pomažu u proširenju krvnih sudova, što može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska.
 • Diuretski efekti: Glog je pokazao diuretske efekte, što može pomoći u smanjenju viška tečnosti u tijelu i smanjenju krvnog volumena.
 • Inhibiranje ACE aktivnosti: Glog je pokazao da inhibira aktivnost ACE (angiotenzin konvertujućeg enzima), što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Preporučena doza suplemenata gloga za regulaciju krvnog pritiska?

Preporučena doza suplemenata gloga za regulaciju krvnog pritiska varira u zavisnosti od specifičnog proizvoda i individualnih potreba. Važno je pratiti uputstva na etiketi proizvoda ili kao što je preporučeno od strane zdravstvenog radnika. Općenito, doze od 500-1500 miligrama dnevno standardizovanog ekstrakta gloga su pokazale da su efikasne u snižavanju krvnog pritiska.

Zaključno, glog je prirodan i efektivan način za pomoć u regulaciji visokog krvnog pritiska. Njegovi flavonoidi i drugi spojevi mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska kroz različite mehanizme, kao što su proširenje krvnih sudova i inhibiranje ACE aktivnosti. Važno je pratiti preporučene doze.

Glog za probavu

Glog se stoljećima koristi kao pomoć za poboljšanje probave i ublažavanje probavnih problema poput nadutosti, loše probave i proljeva. U ovom odjeljku istražit ćemo kako glog djeluje na smirenje probavnog sustava i poticanje zdrave probave.

Kako glog poboljšava probavu i ublažava probavne probleme?

Glog se može koristiti za liječenje probavnih problema na nekoliko načina, uključujući:

 • Antiupalna svojstva: Glog sadrži antiupalne spojeve koji mogu pomoći smanjiti upalu u probavnom sustavu, što može ublažiti simptome poput nadutosti i loše probave.
 • Antispazmodički učinci: Glog ima antispazmodičke učinke koji mogu pomoći opustiti mišiće u probavnom traktu i smanjiti simptome poput grčeva i proljeva.
 • Poticanje probavnih enzima: Pokazalo se da glog potiče proizvodnju probavnih enzima, što može pomoći u razgradnji hrane i poboljšanju probave.

Kako glog djeluje na smirenje probavnog sustava i poticanje zdrave probave?

Glog djeluje na smirenje probavnog sustava i poticanje zdrave probave na sljedeće načine:

 • Smanjenjem upale: Antiupalni spojevi u glogu mogu pomoći smanjiti upalu u probavnom sustavu, što može ublažiti simptome i potaknuti zacjeljivanje.
 • Opustiti probavne mišiće: Antispazmodički učinci gloga mogu pomoći opustiti mišiće u probavnom traktu, što može smanjiti simptome poput grčeva i proljeva.
 • Pomoć u probavi: Glog potiče proizvodnju probavnih enzima, što može pomoći u razgradnji hrane i poboljšanju probave.

Prednosti ispijanja čaja od gloga za probavno zdravlje?

Ispijanje čaja od gloga jednostavan je i učinkovit način za poticanje zdravlja probavnog sustava. Čaj od gloga može pomoći u smirivanju probavnog sustava, smanjiti upalu i potaknuti zdravu probavu. Osim toga, čaj od gloga može pomoći u reguliranju pokreta crijeva i ublažiti simptome poput nadutosti i proljeva.

Zaključno, glog je prirodan i efikasan način za poboljšanje probave i ublažavanje probavnih problema. Njegova antiinflamatorna i antispazmodička svojstva mogu pomoći u smanjenju simptoma kao što su nadutost, loša probava i proljev. Pijenje čaja od gloga je jednostavan i efikasan način za promovisanje zdravlja probavnog sistema i ublažavanje probavnih simptoma. 

Nuspojave i mjere opreza prilikom upotrebe gloga 

Glog se uglavnom smatra sigurnim za konzumiranje, ali postoje neke potencijalne nuspojave i mjere opreza koje treba uzeti u obzir prije upotrebe dodataka prehrani s glogom.

Jedna od najčešćih nuspojava gloga je probavni poremećaj, uključujući mučninu, proljev i bol u trbuhu. Ove nuspojave obično su blage i same od sebe prolaze nakon kratkog vremena. Kako biste izbjegli probavne smetnje, preporučuje se početi s niskom dozom dodataka s glogom i postupno povećavati dozu tijekom vremena.

Druga potencijalna nuspojava gloga su glavobolja ili vrtoglavica. Ako doživite ove simptome nakon uzimanja dodataka s glogom, preporučuje se smanjiti dozu ili u potpunosti prestati ih koristiti.

Važno je napomenuti da glog može djelovati u interakciji s određenim lijekovima, uključujući lijekove za tlak, lijekove za srce i antidepresive. Ako trenutno uzimate neke lijekove, preporučuje se konzultirati se s vašim zdravstvenim radnikom prije upotrebe dodataka s glogom kako bi se izbjegle moguće interakcije.

Osim toga, postoje neka ograničenja za upotrebu dodataka s glogom. Trudnice ili dojilje, kao i osobe s određenim medicinskim stanjima poput bolesti srca, trebaju izbjegavati upotrebu dodataka s glogom bez prethodnog savjetovanja sa svojim zdravstvenim radnikom.

Zaključno, dodaci s glogom mogu biti siguran i učinkovit način podrške zdravlju srca i probave. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih nuspojava i mjera opreza prije upotrebe. Kao i uvijek, preporučuje se savjetovanje s vašim zdravstvenim radnikom prije dodavanja bilo kojeg novog dodatka u vaš režim zdravlja.

Čaj od gloga

Čaj od gloga je popularan napitak koji se priprema od sušenih listova, cvjetova i plodova gloga (Crataegus spp.). Ovaj čaj se tradicionalno koristi u medicini za ublažavanje problema sa srcem i krvnim žilama, a ima i druge blagotvorne učinke na zdravlje.

Čaj od gloga se često koristi za regulaciju krvnog pritiska i poboljšanje cirkulacije, što ga čini korisnim za osobe koje pate od srčanih bolesti poput angine pektoris. Također, pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima,a vrijedan je i u menopauzi . 

Priprema čaja od gloga je jednostavna. Za pripremu ovog čaja potrebno je:

 • 1-2 kašike sušenih listova, cvjetova ili plodova gloga
 • 2 šolje vode

Sušene listove, cvjetove ili plodove gloga stavite u posudu za čaj i prelijte kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procijedite čaj i zasladite po želji medom.

Čaj od gloga i mente – recepet

Jedan od recepata za čaj od gloga je čaj od gloga i mente. Za pripremu ovog čaja potrebno je:

 • 1 kašika sušenih listova i cvjetova gloga
 • 1 kašika sušenih listova mente
 • 2 šolje vode

Sušene listove i cvjetove gloga i mente stavite u posudu za čaj i prelijte kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procijedite čaj i zasladite po želji medom.

Važno je napomenuti da se čaj od gloga ne preporučuje osobama koje uzimaju lijekove za srčane bolesti bez prethodne konzultacije s ljekarom. Također, trudnice i dojilje trebaju se posavjetovati sa svojim ljekarom prije konzumiranja čaja od gloga.

Uz to, važno je odabrati kvalitetan proizvod od pouzdanih proizvođača kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost. Čaj od gloga može biti koristan kao dio zdrave prehrane i načina života, ali se ne smije koristiti kao zamjena za propisane lijekove ili medicinske tretmane.

Ukratko, čaj od gloga je ukusan i koristan napitak koji se tradicionalno koristi za poboljšanje zdravlja srca i cirkulacije. Jednostavan je za pripremu, a postoji mnogo recepata koji se mogu isprobati.

Kako koristiti Glog kao dodatak ishrani?

Dodaci na bazi gloga dolaze u različitim oblicima i mogu se koristiti za različite zdravstvene probleme. U ovom odeljku, istražićemo različite oblike dodataka na bazi gloga, njihove prednosti, preporučene doze i neke od popularnih brendova.

Oblici dodataka na bazi gloga

Dodaci na bazi gloga mogu se naći u različitim oblicima, uključujući kapsule, tablete, tinkture, čajeve i ekstrakte. Kapsule i tablete su najpopularniji oblik dodataka na bazi gloga, jer su praktične i lako se uzimaju. Tinkture, čajevi i ekstrakti su koncentrovaniji oblici dodataka na bazi gloga i često se koriste zbog njihovih brzih i snažnih efekata.

Prednosti različitih oblika dodataka na bazi gloga

Kapsule i tablete su idealne za one koji traže praktičan i jednostavan način za dodavanje gloga u ishranu. Takođe su idealne za one koji traže određenu dozu gloga.

Tinkture, čajevi i ekstrakti su snažniji oblici dodataka na bazi gloga. Često se koriste zbog brzih efekata i preporučuju se za one koji trebaju odmah ublažiti svoje simptome.

Preporučene doze dodataka na bazi gloga

Preporučena doza dodataka na bazi gloga zavisi od zdravstvenog stanja pojedinca i njihove starosti. Za opštu podršku zdravlju srca, preporučena dnevna doza ekstrakta gloga je 160-1800 mg. Za zdravlje digestivnog sistema, preporučena dnevna doza ekstrakta gloga je 150-1800 mg. Za visok krvni pritisak, preporučena dnevna doza ekstrakta gloga je 1200-1800 mg.

Popularni brendovi dodataka na bazi gloga

Neki od popularnih brendova dodataka na bazi gloga uključuju Nature's Way, Swanson i Solaray. Ovi brendovi nude različite dodatke na bazi gloga u različitim oblicima, dozama i formulacijama.

Dodaci prehrani od gloga mogu pružiti mnoge zdravstvene koristi, uključujući podršku zdravlju srca i probavnog sustava. Dolaze u različitim oblicima i dozama, stoga je važno konzultirati se s liječnikom prije početka njihove uporabe. Također je važno slijediti preporučenu dozu i mjere opreza prilikom korištenja dodataka prehrani od gloga.

Ukratko, glog je moćan prirodni dodatak prehrani koji se koristi stoljećima zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Prije početka uporabe dodataka prehrani od gloga, preporučuje se konzultacija s liječnikom kako bi se osiguralo da su prikladni za vaše individualne potrebe i zdravstveno stanje.

Sakupljanje gloga 

glog, sakupljanje gloga

Sakupljanje gloga je praksa koja se često koristi u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu. Glog je biljka koja se može naći u prirodi i često se uzgaja kao ukrasno drvo ili grm. Sakupljanje gloga se obično vrši u jesen, kada su plodovi zreli. Sa jednog grma može da se prikupi od 15 do 20 kg ploda. Plodovi se sabiru bez peteljke. 

Prije sakupljanja gloga važno je utvrditi koja vrsta gloga se sakuplja, jer svaka vrsta ima svoje karakteristike i koristi. Plodovi gloga se sakupljaju ručno ili se koriste alati poput grana ili drvenih štapova za udaranje po granama gloga. Nakon sakupljanja, plodovi se čiste i suše na suhom i tamnom mjestu kako bi se spriječila kontaminacija i očuvala njihova kvaliteta.

Glog se često koristi u medicini kao tonik za srce i krvne žile, a plodovi se mogu koristiti za pripremu čaja, džemova i marmelada. Međutim, važno je napomenuti da se glog ne smije konzumirati sirov, jer sadrži toksične tvari koje se gube tijekom kuhanja ili sušenja.

Pri sakupljanju gloga važno je poštovati prirodu i ne uništavati okoliš. Također, važno je sakupljati samo one plodove gloga koji su zreli, a ostaviti nezrele plodove za buduće godine.

Uz to, važno je napomenuti da se prije korištenja gloga u medicinske svrhe ili u kulinarstvu treba posavjetovati s ljekarom ili stručnjakom za biljnu medicinu, jer prekomjerna upotreba ili pogrešna upotreba gloga može imati negativne posljedice na zdravlje.

Sakupljanje gloga može biti korisna i vrijedna praksa, ali je važno obavljati ga na odgovoran način i uz poštovanje prirode.

Kapi od gloga 

Kapi od gloga su popularan prirodni lijek koji se koristi za poboljšanje zdravlja srca i cirkulacije. Glog (Crataegus spp.) je biljka koja se tradicionalno koristi u medicini za ublažavanje problema sa srcem i krvnim žilama, a kapi od gloga se često koriste kao jednostavan i praktičan način za konzumiranje ove biljke.

Kapi od gloga se obično pripremaju od ekstrakta ploda ili cvijeta gloga. Ekstrakt se dobija maceracijom ili destilacijom biljke, a zatim se razblažuje u alkoholu ili vodi. Kapi od gloga se mogu koristiti samostalno ili se mogu dodati u vodu ili čaj.

Kapi od gloga su poznate po svojim blagotvornim učincima na zdravlje srca i krvnih žila. One se tradicionalno koriste za regulaciju krvnog pritiska, poboljšanje cirkulacije i ublažavanje simptoma srčanih bolesti poput angine pektoris. Također, kapi od gloga se mogu koristiti za poboljšanje zdravlja živaca i ublažavanje anksioznosti.

Važno je napomenuti da se kapi od gloga ne preporučuju osobama koje uzimaju lijekove za srčane bolesti bez prethodne konzultacije s ljekarom. Također, trudnice i dojilje trebaju se posavjetovati sa svojim ljekarom prije uzimanja kapi od gloga.

Kapi od gloga su jednostavan i praktičan način za konzumiranje ove korisne biljke, ali je važno odabrati kvalitetan proizvod od pouzdanih proizvođača. Kapi od gloga mogu biti korisne kao dio zdrave prehrane i načina života, ali se ne smiju koristiti kao zamjena za propisane lijekove ili medicinske tretmane.

Uz to, važno je napomenuti da je svako tijelo jedinstveno i da se efekti kapi od gloga mogu razlikovati od osobe do osobe. Prije uzimanja kapi od gloga ili bilo kojeg drugog dodatka prehrani, važno je posavjetovati se sa svojim ljekarom ili stručnjakom za biljnu medicinu.

Kako napraviti kapi od gloga kod kuce?

Ove kapi se tradicionalno pripremaju od sušenih plodova gloga (Crataegus spp.) i mogu se lako napraviti kod kuće. U ovom članku ćemo objasniti kako napraviti kapi od gloga i kako ih koristiti.

Za pripremu kapi od gloga, potrebni su vam sljedeći sastojci:

 • 50 grama sušenih bobica gloga 
 • 500 ml votke ili drugog jakog alkohola

Postupak pripreme kapi od gloga je sljedeći:

 1. Sušene plodove gloga sitno nasjeckajte ili sameljite u prah.
 2. U staklenu posudu stavite nasjeckane plodove gloga i prelijte ih alkoholom.
 3. Dobro promiješajte i hermetički zatvorite posudu.
 4. Ostavite posudu na tamnom i suhom mjestu 4-6 tjedana.
 5. Nakon tog vremena, procijedite tekućinu kroz čistu gazu ili papirnatu filter vrećicu.
 6. Kapi od gloga ulijte u tamne staklene bočice i čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

Za doziranje kapi od gloga, preporučuje se uzimanje 20-30 kapi tri puta dnevno. Kapi se mogu otopiti u vodi ili soku prije uzimanja. Važno je napomenuti da se prije uzimanja kapi od gloga treba posavjetovati sa svojim ljekarom, posebno ako se uzimaju neki lijekovi.

Kapi od gloga se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma srčanih bolesti kao što su angina pektoris i aritmije srca. Također se koriste za poboljšanje cirkulacije i smanjenje visokog krvnog pritiska. Međutim, kapi od gloga ne smiju se koristiti kao zamjena za propisane lijekove ili medicinski tretman.

Ukratko, kapi od gloga su prirodan lijek koji se lako može napraviti kod kuće. Važno je slijediti upute za pripremu i doziranje kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost. Prije uzimanja kapi od gloga, treba se posavjetovati sa svojim ljekarom kako bi se izbjegle moguće interakcije s drugim lijekovima ili stanjima.

Džem od gloga

Džem od gloga je ukusan i zdrav dodatak vašem doručku ili užini. Glog (Crataegus spp.) je bogat antioksidansima i vitaminima, a džem od gloga je jedan od načina kako iskoristiti blagodati ove biljke. U ovom članku ćemo vam pokazati kako napraviti džem od gloga i koje su njegove koristi za zdravlje.

džem od gloga

Za pripremu džema od gloga, potrebni su vam sljedeći sastojci:

 • 1 kg svježih plodova gloga
 • 1 kg šećera
 • 1 limun
 • 500 ml vode

Postupak pripreme džema od gloga je sljedeći:

 1. Operite plodove gloga i uklonite peteljke i koštice.
 2. U velikoj posudi stavite plodove gloga, šećer i vodu.
 3. Kuhajte smjesu na srednjoj vatri, stalno miješajući, dok se šećer potpuno ne otopi.
 4. Smanjite vatru i kuhajte smjesu dok se plodovi gloga ne raspadnu i džem ne postane gust, oko 30-40 minuta.
 5. Uklonite smjesu s vatre i dodajte sok od jednog limuna, dobro promiješajte.
 6. Džem od gloga ulijte u sterilizirane staklenke i pustite da se ohladi prije nego što ga stavite u hladnjak.

Džem od gloga ima niz koristi za zdravlje. Glog je poznat po svom pozitivnom djelovanju na srce i cirkulaciju. Antioksidansi prisutni u plodovima gloga pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice tijela. Također, glog može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju kvalitete sna.

Džem od gloga može se koristiti na različite načine. Može se poslužiti uz tost, palačinke, jogurt ili kao dodatak različitim desertima. Također, možete ga koristiti za izradu slatkih peciva ili kao nadjev za kolače.

Ukratko, džem od gloga je ukusan i zdrav dodatak vašoj prehrani. Lako se priprema kod kuće, a njegove koristi za zdravlje čine ga još privlačnijim. Važno je napomenuti da se prije korištenja džema od gloga treba posavjetovati sa svojim ljekarom, posebno ako se uzimaju neki lijekovi.

Sadnja i uzgoj gloga

Glog (Crataegus spp.) je listopadni grm ili stablo koje se često koristi kao ukrasno bilje, ali i kao ljekovita biljka. Uzgoj gloga nije težak, a u ovom članku ćemo vam pokazati kako ga pravilno saditi i uzgajati.

sadnja gloga

Sadnja gloga

 1. Odaberite odgovarajuće mjesto za sadnju gloga. Glog voli sunčana i polusjenovita mjesta, s dobro dreniranim tlima.
 2. Pripremite tlo. Prije sadnje gloga, treba pripremiti tlo. Uklonite korov i kamenje, te dodajte kompost ili drugo organsko gnojivo u tlo kako bi ga obogatili hranjivim tvarima.
 3. Odaberite odgovarajuću veličinu sadnice. Glog se može saditi iz sjemena, ali najbolje je kupiti sadnicu u rasadniku. Odaberite sadnicu koja ima dobar korijenski sustav i visinu od oko 60-90 cm.
 4. Iskopajte rupu. Rupa treba biti oko 2 puta šira od korijenskog sustava sadnice. Dubina rupe treba biti jednaka dubini korijena. Najčešće, širina sadne rupe je 40 do 50 cm, dubina sadnje je oko 50 do 80 cm. Ako se sije sjemenom, sije se na dubinu  2 do 3 cm, a razmak između redova je 20 do 25 cm. 
 5. Stavite sadnicu u rupu. Postavite sadnicu u rupu tako da korijeni budu ravnomjerno raspoređeni. Prekrijte korijene zemljom i blago pritisnite tlo oko sadnice.
 6. Zalijevajte. Sadnicu dobro zalijte kako bi se tlo oko korijena dobro stisnulo i kako bi sadnica mogla dobro ukorijeniti.

Uzgoj gloga

 1. Glog treba redovito zalijevati, pogotovo u sušnim periodima. Također, treba ga redovito gnojiti kako bi imao dovoljno hranjivih tvari.
 2. Obrezivanje. Glog treba redovito obrezivati kako bi zadržao željenu formu i gustoću. Najbolje vrijeme za obrezivanje je u kasnu jesen ili rano proljeće, prije nego što se pojave nove grane.
 3. Zaštita od štetnika i bolesti. Glog je otporan na većinu štetnika i bolesti, ali može biti pogođen nekim bolestima, poput raka gloga. Redovito pregledavajte biljku kako biste otkrili bilo kakve znakove bolesti ili štetnika i poduzmite mjere za kontrolu ako je potrebno.
 4. Berba plodova. Plodovi gloga sazrijevaju u kasnu jesen i mogu se beriti kada su crvene boje. Plodovi se mogu koristiti za izradu čaja, džema, kapi ili drugih proizvoda.

Similar Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *